Tutkimuksen tekeminen
Kestävän sijoittamisen määritelmä ei ole yksiselitteinen
Useimmat kyselyyn vastanneet kertovat määrittelevänsä kestävän sijoittamisen ESG-faktoreiden avulla ja toteavat,
Suurin osa varainhoitajien hallinnoitavasta varallisuudesta on sijoitettu kestävästi
Kestävä sijoittaminen vaatii varainhoitajalta resursseja ja toiminnan organisoimista. Suurin osa kyselyyn vastanneista kertoo, että heillä on jonkinlainen ESG-tiimi tai ESG-komitea ja hieman yli puolet vastaajista kertoo, että heillä on ESG-johtaja, joiden vastuulla on kestävään sijoittamiseen liittyvien asioiden hoitaminen. Useat vastaajat myös kertovat, että heillä on ESG-spesialisteja sijoitustiimeissä auttamassa portfoliomanagereita päätöstenteossa. Kaiken kaikkiaan vastausten perusteella kestävä sijoittaminen vaikuttaa olevan integroitu Suomessa toimivien varainhoitajien sijoituskäytäntöihin, eikä vastuullisuutta nähdä erillisenä sijoituspäätöksistä.
Varainhoitajat haluavat vaikuttaa positiivisesti ympäristöön ja yhteiskuntaan
Kestävän sijoittamisen taustalla voi olla useita erilaisia motivaatioita ja kyselyn perusteella suositummaksi Suomessa toimivien varainhoitajien motivaatioksi nousee positiivisen vaikutuksen luominen yhteiskunnalle ja ympäristölle. Tämän jälkeen seuraavaksi suosituimmat motivaatiot liittyvät tuottojen parantamiseen, riskienhallinnan kehittämiseen, sekä asiakaskysyntään vastaamiseen. Myös regulaatioon vastaaminen ja henkilökohtaisten arvojen mukaan sijoittaminen nostettiin useiden vastaajien toimesta suosituiksi motivaatioiksi harjoittaa kestävää sijoittamista.
Kestävää sijoittamista voi harjoittaa useiden eri lähestymistapojen avulla. Kyselyn mukaan suosituin lähestymistapa on ESG-integraatio, joka tarkoittaa ESG-asioiden ottamista huomioon systemaattisesti ja eksplisiittisesti taloudellisessa päätöksenteossa. Muita suosittuja lähestymistapoja ovat negatiivinen seulonta, aktiivinen omistajuus sekä positiivinen seulonta. Negatiivisessa seulonnassa tietyt sijoituskohteet poissuljetaan sijoitusportfoliosta jonkin määritellyn kriteerin perusteella ja positiivisessa seulonnassa puolestaan sijoituskohteiksi valitaan toimijoita, jotka harjoittavat erinomaisia kestävyyskäytäntöjä. Aktiivinen omistajuus tarkoittaa sitä, että yrityksen osakkeenomistaja pyrkii vaikuttamaan yrityksen käytäntöihin parantaen niin tuottoja, kuin yrityksen kestävyyskäytäntöjä. Näiden strategioiden lisäksi kyselyyn vastanneet varainhoitajat harjoittavat myös muita tunnettuja kestävän sijoittamisen lähestymistapoja.
Kestävä sijoittaminen on helpointa osakesijoituksissa
Kyselyn perusteella suosituin omaisuusluokka kestävän sijoittamisen harjoittamiselle ovat korkosijoitukset, jonka jälkeen tulevat osakesijoitukset, kiinteistösijoitukset ja listaamattomat osake- ja korkosijoitukset. Hyödykkeet ja muut vaihtoehtoiset sijoitukset ovat vähiten suosittuja. Korkosijoitusten suosio hieman yllättää, sillä perinteisesti osakesijoitukset on nähty suosituimpana tapana harjoittaa kestävää sijoittamista, kun taas korkosijoituksia on pidetty haastavina kestävän sijoittamisen kannalta. Vaihtoehtoisten sijoitusten vähäinen suosio ei ole yllättävää, sillä kestävän sijoittamisen käytännöt ovat perinteisesti olleet vähiten kehittyneitä vaihtoehtoisissa sijoituksissa. Poikkeuksiakin toki löytyy, sillä vaihtoehtoisten sijoitusten omaisuusluokka kattaa suuren määrän erilaisia sijoituskohteita.
Helpointa kestävä sijoittaminen vastaajien mukaan on listatuissa osakkeissa, koska niihin liittyen on tarjolla eniten dataa. Myös korkosijoituksia pidetään helppona omaisuuslajina sijoittaa kestävästi juuri hyvän avoimen datan vuoksi. Kun vastaajia pyydettiin kertomaan, missä omaisuuslajissa kestävä sijoittaminen on vaikeinta, vastaukset vaihtelivat. Useimmiten vastaukseksi ilmoitettiin jokin vaihtoehtoinen sijoituskohde, mutta myös eriäviä mielipiteitä löytyi.
Kestävällä sijoittamisella ylituottoa?
Akateemisessa kirjallisuudessa vallitsee useita eri mielipiteitä siitä, voiko kestävällä sijoittamisella saavuttaa parempaa taloudellista tuottoa. Tutkimuksia löytyy niin puolesta kuin vastaan, minkä lisäksi useiden tutkimusten mukaan kestävästi sijoittamalla ei ole eroa perinteiseen sijoittamiseen. Suomessa toimivat varainhoitajat suhtautuvat kuitenkin optimistisesti kestävän sijoittamisen kannattavuuteen, sillä suurin osa kyselyyn vastanneista uskoo, että kestävästi sijoittamalla voidaan saavuttaa ylituottoa pitkällä aikajänteellä.
Kestävä sijoittaminen on siis tärkeä osa Suomessa toimivien varainhoitajien sijoitustoimintaa. Varainhoitajat haluavat vaikuttaa ympäristöön ja yhteiskuntaan positiivisesti ja he uskovat, että sijoittamalla kestävästi voidaan saavuttaa ylituottoa pitkällä aikavälillä. Kestävä sijoittaminen otetaan vakavasti ja sen vuoksi sen kehittämiseen käytetään resursseja, mutta käytettävien resurssien määrä vaihtelee eri varainhoitajilla.
Seuraavassa blogisarjan osassa käsitellään kestävyyden mittaamista ja sitä, kuinka varainhoitajat kommunikoivat kestävän sijoittamisen käytännöistään. Jos kiinnostuit aiheesta, koko graduni on avoimesti luettavissa täällä.
Olen tehnyt graduni tuloksista tiivistelmän Power Point -muodossa ja jos haluaisit sen itsellesi, voit pyytää sen lähettämällä sähköpostia minulle.