Skip to content
Reeta Jutila05. 06. 20242 min lukuaika

Finnairin Eläkesäätiön varainhoidon kilpailutus

Finnairin eläkesäätiön varainhoidon kilpailutus - SFR Advisors asiakastarina

Finnairin Eläkesäätiö toimii eläkesäätiölain tarkoittamana lisäeläkevakuuttajana Finnair-konsernissa. Vuonna 2023 toimimme yhteistyökumppanina säätiön varainhoidon kilpailutuksessa.  Haastattelimme Finnairin rahoitusjohtajaa  Mikko Hepokaria ja kysyimme, miten yhteistyö sujui.


Miksi varainhoidon kilpailutus toteutettiin ja miten SFR Advisors valikoitui yhteistyökumppaniksi siihen? 

Mikon mukaan heillä on käytäntönä toteuttaa varainhoidon kilpailutus säännöllisin väliajoin, jotta pystytään varmistamaan varainhoidon laatu ja kilpailukykyinen hinnoittelu. Edellinen kilpailutus oli toteutettu vuonna 2015 omin voimin ja seuraava kilpailutus oli tarkoitus toteuttaa vuonna 2020, mutta koronan takia se lykkääntyi vuoteen 2023.

Mikon mukaan eläkesäätiö pyrkii nykyään säästämään omia henkilöresurssejaan ja sen vuoksi hyödyntää ulkopuolelta ostettuja palveluita toiminnassaan. Ennen kilpailutuksen aloittamista Finnairin eläkesäätiö pyysi tarjoukset muutamalta Suomessa toimivalta varainhoidon kilpailuttajalta. SFR Advisors tarjosi eläkesäätiölle sopivinta kokonaisuutta ja tulimme sen perusteella valituiksi.

Miten varainhoidon kilpailutuksen prosessi eteni? 

Projekti käynnistettiin toukokuussa 2023 ja sen jälkeen määriteltiin kilpailutuksen kriteereitä muutamassa eri kokouksessa. Perusteellisen määrittelyn pohjalta laadittiin kilpailutusasiakirjat vielä ennen kesälomia ja päätettiin, että varainhoidon kilpailutus toteutetaan kaksivaiheisesti. Varainhoidon kilpailutus ei ollut julkisen hankintalain alainen, mikä mahdollisti prosessin joustavamman toteutuksen.

Ensimmäinen vaihe käynnistyi elokuussa ja silloin tarkkaan valitulle varainhoitajalle lähetettiin tarjouspyyntö osallistua mukaan kilpailutukseen. Tarjouksen jättäneitä varainhoitajia vertailtiin erilaisilla kvantitatiivilla mittareilla, jotka oli tarkkaan määritelty Finnairin eläkesäätiön tarpeita varten. Mikon mukaan saatujen tarjousten yleinen taso oli hyvä.

 

Miten kilpailutuksen haastatteluvaihe sujui? 

Ensimmäisen vaiheen perusteella parhaiten menestyneet varainhoitajat kutsuttiin lokakuussa haastatteluvaiheeseen, jossa varainhoitajia vertailtiin myös kvalitatiivisin perustein. Lopuksi Finnairin eläkesäätiö päätyi valitsemaan kaksi heille sopivinta varainhoitajaa toteuttamaan varainhoitoaan ja yhteistyö valittujen varainhoitajien kanssa käynnistyi joulukuussa.

Mikon mukaan haastatteluvaihe oli hyödyllinen ja toi lisäarvoa projektille. Se antoi mahdollisuuden varainhoitajille kertoa lisää omasta toiminnastaan sekä Finnairin eläkesäätiölle keinon tavata kasvotusten eri varainhoitajia ja potentiaalisia tulevia asiakasvastuullisiaan ennen päätöksentekoa. Haastattelut mahdollistivat myös kysymysten esittämisen spontaanisti.

 

Mitkä olivat projektin tavoitteet ja kuinka ne saavutettiin? 

Mikon mukaan tavoitteena oli löytää kaksi heille parhaiten soveltuvinta varainhoitajaa osake- ja korkosijoituksiin aikaisemman kolmen varainhoitajan sijaan, jotta kokonaisuutta olisi helpompi hallinnoida. Yhtenä tavoitteena oli myös saada päivitettyä kilpailukykyiset hinnat ja selvittää, millaisia lisäarvopalveluita varainhoitajilla olisi tarjota.

Mikon mukaan kilpailutusprosessi sujui jouhevasti, eikä mitään isompia haasteita ilmennyt. SFR Advisorsin Eero ja Stefan pitivät kiinni sovitusta aikataulusta ja vetivät prosessia johdonmukaisesti eteenpäin. Myös kommunikaatio SFR Advisorsin kanssa sujui projektin aikana hyvin. Projekti vastasi Finnairin eläkesäätiön odotuksia ja tavoitteet saavutettiin onnistuneesti.

 

Mitkä olivat projektin suurimmat hyödyt? 

Suurin saavutettu hyöty SFR Advisorsin kanssa toteutetun projektin myötä oli Mikon mukaan oman ajan säästö. SFR Advisorsin tuottamien yhteismitallistettujen materiaalien avulla oli suoraviivaista vertailla varainhoitajia ja myös perustella, miksi tietty varanhoitaja ei tullut valituksi. Mikon mukaan prosessi oli läpinäkyvä myös varainhoitajille ja sen vuoksi reilu molempiin suuntiin. 

 

Miten konsultin käyttäminen kilpailutuksessa eroaa kilpailutuksen tekemisestä itse? 

Vuonna 2015 Finnairin eläkesäätiöllä oli käytettävissään enemmän henkilöresursseja, ja he päätyivät toteuttamaan varainhoidon kilpailutuksen itse. Mikko ei ollut mukana projektissa, mutta hänen mukaansa silloinkin saatiin saavutettua onnistunut lopputulos. Vertaillessaan prosesseja, Mikko nostaa esille, kuinka SFR Advisorsin avulla toteutus ja materiaalit olivat kuitenkin määrämuotoisempia ja prosessi eteni jouhevammin.

 

Mitä vinkkejä antaisitte muille yhteisöille, jotka suunnittelevat varainhoidon kilpailutuksen toteuttamista? 

Mikon mukaan koko varainhoidon kilpailutuksen projekti kannattaa speksata tarkasti heti alusta alkaen ja käyttää aikaa asiakirjojen valmisteluun. Oikeat lähtökohdat ovat tärkeitä, jotta kilpailutuksen avulla saadaan juuri itselle sopivia tarjouksia. Lisäksi Mikko korostaa varainhoitajien vaihdoksen hyvää suunnittelua.

 

Tarvitsetko apua varainhoidon kilpailuttamisessa?

Meiltä löytyy kokemusta erilaisten varainhoidon kilpailutusten toteuttamisesta useiden vuosien ajalta ja hallitsemme niin julkisen hankintalain alaiset kilpailutukset, kuin myös kilpailutukset ilman julkisen hankintalain rajoitteita. Tutustu varainhoidon kilpailutuksen palveluumme täällä! 

avatar

Reeta Jutila

Reeta on ollut osa SFR Advisors & Research Groupia vuodesta 2022. Hän työskentelee viestinnän, myynnin ja vastuullisuusasioiden parissa.

AIHEESEEN LIITTYVÄT ARTIKKELIT