Institutional Investment Services Programme
LAAJA INSTITUTIONAALISEN VARAINHOIDON TUTKIMUS
Institutional Investment Services Programme on vuonna 1996 lanseerattu laaja syvähaastattelututkimus, jonka säännöllinen toteutus aloitettiin vuonna 2000. Tutkimukseen osallistuu noin 100 merkittävintä suomalaista institutionaalista sijoittajaa vuosittain ja tarkastelemme siinä sijoittajien allokaatioratkaisuja, erilaisten sijoitusvälineiden käyttöä, varainhoitajien valintaa sekä kokemuksia eri palveluntarjoajien työn tuloksesta ja laadusta. Tutustu tutkimuksessa palkittuihin toimijoihin täällä!
Tutkimuksen tavoitteena on vahvistaa suomalaisia varallisuudenhoitomarkkinoita, auttaa sijoittajia tunnistamaan markkinoiden trendejä ja itselleen sopivimpia yhteistyökumppaneita sekä edistää yhä laadukkaampien palveluratkaisujen tuottamista sijoittajien tarpeisiin. Tutkimuksen avulla varainhoitajat ja muut palveluntarjoajat saavat yksityiskohtaista palautetta toimintansa kehittämiseen, jotta he voivat palvella asiakkaitaan parhaalla mahdollisella tavalla.
INSTITUUTIOTUTKIMUS 25 VUOTTA - TUTUSTU BLOGITEKSTEIHIN!
TUTKIMUKSEN KULMAKIVET
TUTKIMUKSEN KÄYTTÖKOHTEITA
- Tuoteportfolion kehittäminen
- Palvelun laadun parantaminen
- Asiakasviestinnän kehittäminen
- Asiakassuhteen hoitaminen
- Asiakasvastuullisten kehittäminen
- Päätöksenteon tuki
TUTKIMUKSEN METODOLOGIASTA
Tutkimuksen toteuttaa Scandinavian Financial Research Oy. Olemme varainhoitajista ja muista sijoitusalan palveluntarjoajista riippumaton suomalainen tutkimusyhtiö.
Tutkimuksen haastattelut tehdään vuosittain alkusyksyllä. Haastattelut toteutetaan henkilökohtaisina syvähaastatteluina ja haastattelijamme ovat varainhoitoalan pitkäaikaisia ammattilaisia. Tutkimuksemme populaation muodostaa Suomen suurimmat instituutiosijoittajat, joista olemme identifioineet vastaajajoukoksi noin 100 instituutiota. Osallistumisprosentti tästä sijoittajajoukosta on hyvin korkea ja vuonna 2024 se oli yli 95 %.
Haastateltavat edustavat laajasti erilaisia suomalaisia yhteisöllisiä sijoittajia, kuten esimerkiksi eläkekassoja- ja säätiöitä, vakuutusyhtiöitä sekä ammattiliittoja. Vuoden 2024 tutkimuksessa vastaajien yhteenlaskettu hallinnoitava varallisuus oli lähes 300 miljardia euroa.
Käymme joka vuosi keskustelua palveluntarjoajien kanssa ja annamme heille mahdollisuuden vaikuttaa tutkimuksen haastateltaviin. Edellytämme, että haastateltavilla on pitkä kokemus eri varainhoitajien käytöstä sekä eri omaisuuslajeista. Näin varmistamme tutkimuksemme tulosten korkean laadun. Tutkimuksen vastaajajoukko päivittyy vuosien aikana, mutta suurin osa haastateltavista pysyy samana nostaen tutkimuksen vertailukelpoisuutta vuosien välillä.
Haastateltavat vastaavat kysymyksiin esimerkiksi allokaatioista, kestävästä sijoittamisesta, kysynnän suuntauksista sekä ajankohtaisista teemoista. Lisäksi vastaajat arvioivat palveluntarjoajiaan asteikolla 1-5 (1=huonoin, 5=parhain) eri kriteereissä. Näiden arvioiden perusteella palkitsemme parhaiten menestyneitä varainhoitajia. Työeläke-, vahinkovakuutus- ja henkivakuutusyhtiöt eivät anna arvosanoja käyttämistään palveluntarjoajista omien sisäisten toimintamalliensa vuoksi. Jokaisen sijoittajan arvosanoilla on sama painoarvo riippumatta varallisuuden määrästä tai valitusta varainhoidon mallista.
Palkitsemme joka vuosi tutkimuksessamme parhaiten menestyneet palveluntarjoajat. Jaamme heidät kolmeen eri kategoriaan käyttöasteen ja tuotevalikoiman mukaan. Large -ryhmässä on mukana käyttöasteeltaan suurimmat palveluntarjoajat kun taas Challenger -ryhmässä on palveluntarjoajia, joilla on pienempi käyttöaste tutkimuksessamme. Specialist -ryhmässä taas on palveluntarjoajia, jotka ovat keskittyneet vain harvoihin omaisuuslajeihin.
Tekemämme haastattelut ovat ehdottoman luottamuksellisia ja haastateltavat ovat sitoutuneita yhteistyökumppaneitamme. Emme koskaan luovuta yksittäisten sijoittajien nimiä, vastauksia tai yhteystietoja eteenpäin ja kaikki tutkimuksiin osallistuneiden antama tieto käsitellään tilastollisesti siten, ettei yksittäisten vastaajien tunnistaminen ole mahdollista.