SFR Alternative Managers -tutkimuksen tulokset ovat nyt julkaistu!
Ensimmäinen SFR Alternative Managers -tutkimus valmistui toukokuussa ja järjestimme tiistaina 21.5. tulosten julkaisutilaisuuden Kansallissalissa, Helsingissä. Tilaisuus keräsi yhteen noin 100 sijoittajaa ja alan asiantuntijaa keskustelemaan alternatiivimarkkinoiden tilanteesta ja tulevaisuudesta.
Julkaisutilaisuudessa esittelimme tutkimuksemme mielenkiintoisimpia havaintoja ja palkitsimme sijoittajien tutkimuksemme manageriosiossa parhaiten menestyneitä managereita. Inspiroivassa paneelikeskustelussa Tesin Matias Kaila, Illusian Family Officen Niina Bergring ja Veritaksen Laura Wickström vaihtoivat ajatuksiaan muun muassa siitä, miltä alternatiivisijoitusten tämänhetkiset realistiset tuotto-odotukset näyttävät, kuinka tärkeää suunnitelmallisuus sijoitustoiminnassa on ja minkälaisia haasteita ja trendejä panelistimme näkevät vaihtoehtoisten sijoitusten vastuullisuuden arvioinnissa.
Tässä blogitekstissä voit lukea lisää tutkimuksesta ja sen tuloksista, minkä lisäksi nostamme esille paneelikeskustelun mielenkiintoisimmat havainnot.
Mikä on Alternative Managers -tutkimus?
Vuonna 2022 toteutimme alternatiivisijoittamisen pilottitutkimuksen, jossa havaitsimme sijoittajien keskuudessa puutteen managerien ja rahastojen arviointi- ja tiedonsaantikanavissa. SFR Alternative Managers -tutkimus on kehitetty vastaamaan tähän ongelmaan.
Alternative Managers -tutkimus vahvistaa sijoittajien ja varainhoitajien tuntemusta vaihtoehtoisten sijoitusten trendeistä, alan parhaista käytännöistä sekä palveluntarjoajien vahvuuksista ja kehityskohteista Suomessa. Tutkimuksen tarkoituksena on edistää sijoittajien ja varainhoitajien välistä keskustelua anonyymin palautteen avulla ja parantaa sijoittajien kykyä arvioida managereita ja löytää itselleen parhaiten soveltuvia palveluntarjoajia eri alternatiivisijoitusten luokissa. Yhteistyökumppaninamme tutkimuksen suunnittelussa toimi Suomen Teollisuussijoitus (Tesi).
Tutkimus toteutettiin tuttuun SFR:n tapaan laadukkailla henkilökohtaisilla syvähaastatteluilla, jotka pidettiin talven ja kevään 2024 aikana. Kysymykset käsittelivät alternatiivisijoittamisen allokaatioita, trendejä, varainhankintavaiheen parhaita toimintatapoja sekä arvioita käytetyistä alternatiivimanagereista.
Mikä on SFR Research?
Tutkimuksen toteuttaja SFR Research on Suomen suurin täysin riippumaton varainhoidon tutkimusyhtiö erityisosaamisalueenaan institutionaalinen varainhoito. SFR Research lippulaivatutkimusohjelma Institutional Investments Services Programme (ISP) haastattelututkimusta on toteutettu yhtäjaksoisesti vuodesta 2000 ja kattaa 100 merkittävintä suomalaista instituutiota yhteenlasketun sijoitusvarallisuuden ollessa vajaa 300 miljardia euroa. Tutkimus selvittää vuosittain suomalaisen instituutiovarainhoidon trendejä sekä kilpailuasetelmia.
Mitä tutkimus paljastaa alternatiivisijoittamisen trendeistä vuonna 2024?
Tutkimuksen tuloksista on havaittavissa, että instituutio- ja yksityissijoittajat ovat kasvattaneet merkittävästi Venture Capital- ja Private Equity -sijoituksiaan ja yli kaksi kolmasosaa vastanneista aikoo lisätä näiden omaisuusluokkien osuutta salkussaan lähitulevaisuudessa. Yli puolet haastatelluista kertoi puolestaan aikovansa vähentää portfolionsa kiinteistöriskiä.
Tutkimuksen mukaan eri sijoittajaluokilla on havaittavissa tällä hetkellä poikkeuksellisen eriäviä suhtautumistapoja alternatiivien alaomaisuusluokkiin. Lisäksi tuottovaateet eroavat merkittävästi niin verrattaessa suuria ammattimaisia institutionaalisia sijoittajia yksityisiin kuin myös institutionaalisten sijoittajien ryhmän sisällä.
Manageriarvio-osiossa esiin nousi useassa kategoriassa selkeitä parhaita toimintatapoja, joissa parhaat managerit erottuivat kokonaisarvosanoissa keskitasolle sijoittuneista. Kilpailu oli erityisen kovaa VC-rahastojen kategoriassa, mutta myös täällä sijoittajat arvioivat managereilta löytyvän selkeitä heikkouksia ja vahvuuksia.
Vuoden 2024 SFR Alternative Managers -palkitut
Yksi tutkimuksen osa-alue on palveluntarjoajien arviot. Suomalaisia alternatiivisijoittajia ja alternatiivimanagerien palvelun laatua kuvaavaan tutkimukseen valittiin mukaan haastateltaviksi laaja joukko eri sijoittajaryhmistä koostuvia Suomen ammattimaisimpia alternatiivisijoittajia. Sijoittajien haastattelut toteutettiin talven ja kevään 2024 aikana ja heidän yhteenlaskettu AuM oli yli 280 miljardia euroa.
Tutkimussuunnittelussa olimme yhteistyössä Tesin kanssa kartoittaneet niin sijoittajan, että managerin kannalta tärkeimmät kriteerit, joiden pohjalta sijoittaja käyttämiään varainhoitajia arvioisi. Haastattelututkimuksemme vahvuutena tutkimus kykenee valottamaan siis managerin palvelun laatua ja vertautumista kilpailijoihin laajasti sijoittajien tuottotyytyväisyyden lisäksi.
Listan palkituista löydät täältä!
Paneelikeskustelun kiinnostavimmat havainnot
Paneelikeskustelussamme oli mukana Tesin rahastosijoitusten johtaja Matias Kaila, Illusian Family Officen Managing Director Niina Bergring sekä Veritaksen Deputy CIO ja Portfolio Manager Laura Wicktström. Keskustelua moderoi SFR Researchin Hannu Huuskonen.
Paneelikeskustelu aloitettiin käsittelemällä tuotto-odotuksia, jotka SFR Alternative Managers -tutkimuksen mukaan ovat alternatiiveilla korkeammalla kuin sijoitussalkussa muuten. Yleisesti panelistien mukaan tuotto-odotukset ovat tällä hetkellä haastavia – alternatiivien varaan lasketaan siis salkkujen kokonaistuotoissa paljon. Kailan mukaan tällä hetkellä on havaittavissa painetta alaspäin ja hän suhtautuisi korkeisiin tuotto-odotuksiin pienellä varauksella.
Venture -sijoitusten hajautukseen liittyen Bergring nosti esiin tärkeänä perinteisen rahoitusteoreettisten lisäksi myös ”aivojen” hajauttamisen salkussa, jonka avulla voidaan saada aivan eri tavalla tehokas salkku. Esimerkiksi erityyppisillä päätöksentekijöillä ja aivoilla rakennettu useamman VC-rahaston salkku voi tarjota sijoittajalle tehokkaan lähestymistavan pääomasijoituksiin. Tärkeää on löytää tiimi, joka kykenee valitsemaan vahvoja yhtiöitä, jotka eivät liiku samaan tahtiin listatun markkinan kanssa. Hänen mukaansa VC:llä voidaan hajauttaa, mutta onnistuneiden kohteiden löytäminen vaatii myös hyvää tuuria.
Alternatiivisijoitusten vastuullisuudesta keskustellessa esiin nousi ESG:n implementoinnin haasteet. Wickström nosti esiin yhteismitallistamisen vaikeuden. Hän kertoi, kuinka Veritas pisteyttää tiettyjä kriteerejä hyödyntäen salkkuja ja managereita, mutta vastuullisuus ei ole heille ehdoton kriteeri, sillä sen myötä hyviä sijoituskohteita voisi jäädä ulos. Hänen mukaansa joissakin sijoituskohteissa voidaan myös harjoittaa aktiivista omistajuutta ja näin vaikuttaa sijoituskohteiden toimintaan.
Kaila Tesiltä jakaa Wickströmin näkemyksen ja korostaa, kuinka ESG on haastava ja moninainen kenttä erityisesti alternatiivisijoituksissa. Hän suositteleekin kaikille sijoittajille pohtimaan sijoituskohteiden relevanteimpia seikkoja vastuullisuuteen liittyen. Lopuksi Bergring vielä nosti esiin, kuinka esimerkiksi kiinteistö- ja infrastruktuuripuolella erityisesti päästöjen merkitys nousee esiin. Kiinteistöjen ja infran osalta myös mitattavuus on helpompaa kuin pääomasijoituksissa.
Miksi tilata tutkimus?
Sijoittajille tutkimuksemme tarjoaa syväluotaavan raportin varainhoitajien palvelun laadusta omaisuusluokittain vertaisarvioita hyödyntäen. Lisäksi se luo kattavan kokonaiskuvan potentiaalisista palveluntarjoajista ja auttaa kotimaisten markkinoiden nousevien trendien ja managerien tunnistamisessa.
Palveluntarjoajia tutkimus auttaa sijoittajien yksityiskohtaisten tarpeiden ja palveluvaatimusten tunnistamisessa, minkä lisäksi se tarjoaa analyysiä omien ja kilpailijoidenne vahvuuksista ja kehityskohdista. Raporteista löydät sekä arviot tutkimuksessa arvioiduille varainhoitajille, että sijoittajien antamat avoimet kommentit varainhoitajien vahvuuksista ja heikkouksista. Tutkimus auttaa ymmärtämään sijoittajien varainhankintavaiheen toimintatapoja ja valottaa esimerkiksi, mitä virheitä rahaston esittelyssä usein tehdään.
Tarjoamme kaikille tutkimuksemme tilaajille räätälöidyn raportin ja henkilökohtaisen läpikäynnin tutkimuksen tuloksista.
Kiinnostuitko tutkimuksestamme?
Tutkimuksemme tarjoaa monipuolista ja syvällistä tietoa suomalaisesta alternatiivisijoittamisen kentästä. Asiakkaamme käyttävät tutkimuksiemme raportteja muun muassa tuoteportfolioidensa ja asiakasviestintänsä kehittämiseen sekä palveluidensa laadun parantamiseen. Olethan meihin yhteydessä, niin kerromme mielellämme lisää!