SFR-Group blogi

ISP 25 vuotta – Miten Instituutiotutkimus hyödyttää sijoittajayhteisöä?

Kirjoittanut SFR Research | 07. 11. 2024

ISP-tutkimus 25 vuotta – Miten Instituutiotutkimus hyödyttää sijoittajayhteisöä?

Institutionaalisen sijoittamisen tutkimuksemme on jo 25 vuoden ajan tarkastellut syvällisesti Suomen merkittävimpien sijoittajien toimintaa. Olemme samalla saaneet olla mukana vaikuttamassa koko toimialan kehitykseen auttamalla varainhoitoalan palveluntarjoajia ymmärtämään paremmin asiakkaidensa tarpeita. Näin tutkimus on tukenut palveluiden laadun kehittymistä koko sijoittajayhteisölle. 

Teksti on osa blogisarjaa, jossa esittelemme instituutiotutkimustamme eri näkökulmista. Tässä osassa tarkastelemme, miten tutkimus palvelee sijoittajayhteisöä. Lisäksi tutkimuksen tekemisessä pitkään mukana ollut Juho Sulkanen avaa omia kokemuksiaan tutkimuksen tekijän näkökulmasta.  Blogisarjan ensimmäisen osan löydät täältä ja toisen osan täältä. 

SFR Research on 1990-luvun alussa perustettu riippumaton tutkimusyhtiö ja tarjoamme laadukkaita institutionaalisen sijoittamisen sekä pääomamarkkinoiden tutkimuksia koko varainhoito- ja sijoittajayhteisön hyödyksi. Arvostettujen tutkimustemme perustana on pitkäjänteisesti rakennettu luottamus ja yhteistyö haastateltavien sijoittajien kanssa. Tutustu kaikkiin tutkimuksiimme täällä!

 

Mikä on Institutional Investment Services -tutkimus? 

Institutional Investment Services Programme, eli tutummin ISP-tutkimus, on vuodesta 2000 lähtien säännöllisesti toteutettu syvähaastattelututkimus, johon osallistuu vuosittain noin sata Suomen keskeisintä institutionaalista sijoittajaa. Tutkimus tarjoaa ainutlaatuisen näkökulman suomalaisesta instituutiomarkkinasta ja analysoimme siinä esimerkiksi sijoittajien allokaatioita, sijoitusvälineiden käyttöä ja tulevaisuuden trendejä. Lisäksi selvitämme sijoittajien kokemuksia eri palveluntarjoajien toiminnasta sekä syitä varainhoitajavalintojen taustalla. 

Tavoitteenamme on vahvistaa ja tehostaa markkinoita, jotta sijoittajan olisi helpompaa löytää itselleen sopivin mahdollinen yhteistyökumppani ja jotta varainhoitajat kykenisivät vastaamaan yhä laadukkaammilla palveluilla sijoittajien tarpeisiin. Voit lukea tutkimuksesta lisää täältä. 

 

Millaisia sijoittajia tutkimukseen haastatellaan?

Haastattelemme joka vuosi henkilökohtaisesti noin 100 merkittävintä suomalaista institutionaalista sijoittajaa. Tutkimuksen populaatioon kuuluu monipuolisesti erilaisia sijoittajia, kuten eläkekassoja, vakuutusyhtiöitä, kaupunkeja, yliopistoja, ammattiliittoja sekä säätiöitä. Kaikkien haastateltavien yhteenlaskettu sijoitusvarallisuus on lähes 300 miljardia euroa. 

Tutkimukseen vastaavilla sijoittajilla on pitkä kokemus varainhoitajien käytöstä sekä eri omaisuuslajeista. Lisäksi heillä tulee olla käytössään useampia varainhoitajia ja kyvykkyys arvioida varainhoitajien toimintaa suhteessa toisiinsa. Näin varmistamme tutkimuksemme tulosten korkean laadun. Tarkastelemme vuosittain haastateltavien sijoittajien populaatiota ja kuuntelemme varainhoitajien ehdotuksia lisättävistä tai poistettavista sijoittajista. Suurin osa vastaajista pysyy vuodesta toiseen samana, nostaen tutkimuksen vertailukelpoisuutta vuosien välillä. 

Tekemämme haastattelut ovat ehdottoman luottamuksellisia ja haastateltavat ovat sitoutuneita yhteistyökumppaneitamme. Kaikki tutkimuksiin osallistuneiden antama tieto käsitellään tilastollisesti siten, ettei yksittäisten vastaajien tunnistaminen ole mahdollista.

 

Miksi sijoittajat haluavat osallistua tutkimukseen?

Vuosittainen tilannekatsaus omaan toimintaan – Haastattelu antaa oivan mahdollisuuden sijoittajille arvioida oman sijoituskokonaisuutensa nykytilaa sekä tulevaisuutta, mikä auttaa heitä kirkastamaan tavoitteitaan ja tarkistamaan varainhoitajien suoriutumista. Haastattelijamme ovat varainhoitoalan kokeneita ammattilaisia, joiden kanssa keskustelu voi tarjota uusia ajatuksia.

Anonyymin palautteen antaminen varainhoitajille – Haastattelut tarjoavat sijoittajalle mahdollisuuden antaa kollektiivista ja rehellistä palautetta varainhoitajien toiminnasta anonyymisti. Varainhoitaja-asiakkaamme hyödyntävät aktiivisesti näitä tuloksia oman toimintansa kehittämisessä. 

Vertailu muiden sijoittajien näkemyksiin – Vastaajille toimitettava markkinaraportti tarjoaa arvokasta tietoa muiden institutionaalisten sijoittajien toiminnasta ja auttaa sijoittajia oman toimintansa kehittämisessä sekä markkinatrendien ymmärtämisessä. Tarjoamme haastateltaville myös syvällisen raportin läpikäynnin heidän niin halutessa. Markkinaraportista voit lukea lisää edellisessä blogitekstissämme täällä. 

 

 

Miksi ISP-tutkimus on tärkeä koko suomalaiselle sijoittajayhteisölle? 

Tutkimus on arvokas työkalu Suomessa toimiville sijoitusalan palveluntarjoajille. Varainhoitajat seuraavat tarkasti vuosittaisia tuloksiaan ja hyödyntävät niitä jatkuvasti palveluidensa kehittämisessä. Säännölliset arvioinnit kannustavat heitä toimimaan asiakaslähtöisesti ja parantamaan toimintansa laatua vastaamaan sijoittajien muuttuvia tarpeita. Tutkimus vaikuttaa siis kaikkien suomalaisten sijoittajien saamaan asiakaspalvelun laatuun, varainhoidon tasokkuuteen sekä käytettävien tuotteiden moninaisuuteen. 

 

Pitkäaikaisen tutkimuksen tekijän ajatuksia

Juho Sulkanen on ollut osa SFR:n tiimiä jo vuodesta 2008 ja syvähaastattelujen tekeminen instituutiosijoittamisen asiantuntijoiden kanssa kuuluu hänen työnsä keskiöön. Juho tekee joka vuosi kymmeniä haastatteluja ISP-tutkimuksessamme, joten hänellä on laaja ymmärrys sijoittajien ajatuksista ja tarpeista. Seuraavaksi Juho kertoo omia kokemuksiaan instituutiovarainhoidontutkimuksen tekemisestä.

 

Mikä on muuttunut sijoittajien toiminnassa Juhon uran aikana? 

Juhon aloittaessa työnsä SFR:llä finanssikriisi oli kuumimmillaan ja Lehman Brothers oli juuri kaatunut. ” Oli todella mielenkiintoista seurata, miten alalla suhtauduttiin tähän ennennäkemättömään tilanteeseen. Pystyi huomaamaan, kuinka meillä silloisilla junioreilla kravatit alkoivat jo hieman kiristää kaulassa, kun taas kokeneemmat toimijat osasivat ottaa tilanteen rauhallisemmin.” 

”Suurimpia muutoksia instituutiosijoittamisessa on oman urani aikana ollut vaihtoehtoisen sijoittamisen voimakas kasvu”, Juho sanoo. ”Aloittaessani institutionaalisen sijoittamisen tutkimisen parissa viitisentoista vuotta sitten, vaihtoehtoisilla sijoituksilla oli hyvin erilainen rooli sijoittajien salkuissa kuin nykyään. Alternatiivisijoitusten painoarvot olivat yleisesti pienempiä ja ne koostuivat pääasiassa kiinteistösijoituksista. Pitkään jatkuneiden nollakorkojen myötä tilanne muuttui ensin lisääntyneiden Private Equity ja infrasijoitusten, ja myöhemmin Private Debt -sijoitusten voimakkaan kasvun takia.”

Lisäksi Juho nostaa esille vastuullisuuden merkityksen lisääntymisen. ”Kun kestävän sijoittamisen teemat otettiin ensimmäistä kertaa mukaan tutkimukseen vuonna 2007, suhtautuminen oli vielä epäröivää. Aluksi termitkin vaihtelivat ja puhuttiin eettisestä sijoittamisesta. Nyt vastuullisuus on alan standardi – se on olennainen osa varainhoitoa, jonka kaikki toimijat huomioivat. On ollut mielenkiintoista seurata miten vastuullisuuden merkitys on kehittynyt vuosi vuodelta konkreettisemmaksi sijoittajien toiminnassa.” 

 

Miksi institutionaalisen sijoittamisen tutkimus on tärkeää? 

”On tärkeää tutkia vuosittain tehtävän ja laadukkaan tutkimuksen avulla instituutiosijoittajien ajatuksia sijoitustrendeistä ja kokemuksia käytetyistä varainhoitajista. Tutkimuksessa saadun palautteen perusteella pystytään välittämään instituutiosijoituskentän läpileikkaavaa, varainhoitajariippumatonta tietoa varainhoitajille, jotka pystyvät sen avulla palvelemaan tärkeimpiä sijoittaja-asiakkaitaan tulevaisuudessa entistä paremmin”, Juho kertoo ja jatkaa: ”Instituutiosijoittamista on tärkeää tutkia myös sen takia, että siten pystytään tuottamaan sijoittajille itselleen koottua tietoa muiden instituutiosijoittajien näkemyksistä. Tutkimus tarjoaa sijoittajille arvokasta, ajankohtaista tietoa markkinatilanteesta ja trendeistä.”

”Ilman tutkimukseen perustuvaa tietoa ollaan arvailujen varassa” Juho tiivistää.

 

Miksi henkilökohtaiset haastattelut ovat tärkeitä?

Juho korostaa henkilökohtaisesti toteutettavien haastatteluiden merkitystä ja kertoo, että ne mahdollistavat syvällisen pureutumisen aiheeseen sekä molemminpuolisen vuoropuhelun käymisen. Keskustelujen avulla saadaan enemmän ja laadukkaampaa dataa verrattuna esimerkiksi nettikyselyyn. Henkilökohtaisissa haastatteluissa vastaajien on mahdollista pohtia vastauksiaan syvällisestikin ja haastattelijan ammattitaidon avulla keskustelu pysyy mielenkiintoisena loppuun asti. Tärkein lopputulema on, että henkilökohtaisten haastattelujen ansiosta tutkimustulosten laatu on aivan eri tasolla kuin nettikyselyissä.

 

Mikä on parasta tutkimuksen tekemisessä?

Juho kertoo, että parasta hänen työssään on tutkimushaastattelujen tekeminen. Juho arvostaa ihmisten kanssa työskentelyä sekä keskusteluja fiksujen ja mukavien ihmisten kanssa. Erityisen hienoa on myös pitkäjänteinen yhteistyö sijoittajien kanssa, sillä joidenkin haastateltavien kanssa hän on tehnyt yhteistyötä jo yli 10 vuoden ajan. "On palkitsevaa nähdä, miten heidän ajattelunsa ja näkemyksensä ovat kehittyneet ajan mittaan. Joku on saattanut vannoa tietyn sijoitusstrategian nimeen ja myöhemmin vaihtaa suuntaa – on mielenkiintoista ymmärtää, mistä nämä muutokset kumpuavat.

 

Kiinnostuitko tutkimuksestamme?

Tutkimuksemme tarjoaa ainutlaatuista ja syvällistä tietoa Suomen merkittävimpien institutionaalisten sijoittajien sijoitustoiminnasta ja markkinoiden kehityksestä. Asiakkaamme hyödyntävät raporttejamme monipuolisesti esimerkiksi tuoteportfolion kehittämiseen, palveluiden laadun parantamiseen sekä markkinoiden ymmärtämiseen. Palvelumme auttaa heitä pysymään askeleen edellä kilpailijoita ja tekemään päätöksiä, jotka perustuvat sekä trendeihin, että sijoittajien tarpeisiin.