Hyvin laadittu sijoitussuunnitelma on yksi institutionaalisen sijoittajan tärkeimmistä työkaluista ja pitkäjänteisen menestymisen kannalta on olennaista määritellä juuri omiin velvoitteisiin ja tarpeisiin sopivat tavoitteet ja toimintatavat sijoittamiselle. Sijoitussuunnitelman tarkastaminen säännöllisesti ja markkinoiden isoissa muutoskohdissa on tärkeää, jotta sijoitussuunnitelma vastaisi sijoitustoiminnan tavoitteita. Sijoitussuunnitelma toimii ohjenuorana myös varainhoitajalle, joka toteuttaa sijoitustoimintaa suunnitelmassa määriteltyjen tavoitteiden ja rajoitteiden puitteissa.
Miksi sijoitussuunnitelmaa on hyvä päivittää säännöllisesti?
Sijoitussuunnitelmaa ei kannata päivittää turhan usein, mutta on tärkeää säännöllisin väliajoin tarkistaa, että se tukee omien tavoitteiden saavuttamista. Jos oman sijoitussuunnitelmanne päivittämisestä on jo useita vuosia, kannattaa se tarkistaa nyt.
Nykyisessä markkinaympäristössä kiihtyneen inflaation ja yleisen korkotason nousun seurauksena sijoitusmarkkina ja tuotto-odotukset ovat muuttuneet merkittävästi lyhyelläkin aikavälillä. Tämä on johtanut siihen, että vanhalla sijoitussuunnitelmalla voi olla vaikeuksia saavuttaa halutut tavoitteet tuoton ja riskin suhteen. On siis tärkeää säännöllisin väliajoin peilata omaa sijoitussuunnitelmaa ympäröivään talouteen.
Markkinamuutosten lisäksi sijoitussuunnitelmaa on hyvä tarkastaa, jos omat tavoitteet sijoittamiselle ovat muuttuneet aikaisemmasta. Esimerkiksi vastuullisuus ja kestävyys ovat nousseet viime vuosina merkityksellisemmiksi yhä useammalla sijoittajalla ja on oleellista, että niille on kirjattu ohjeistusta myös sijoitussuunnitelmaan. Sijoitussuunnitelma on hyvä päivittää myös, jos sijoitettavan omaisuuden määrässä tapahtuu muutoksia, esimerkiksi kiinteistön myynnin myötä.
Mitä sijoitussuunnitelmassa pitää ottaa huomioon?
Sijoitussuunnitelmaa laadittaessa on olennaista tarkastella omia lähtökohtia, joita ovat esimerkiksi sijoitusomaisuuden rakenne ja alkuperä, sijoitushorisontti ja riskinsietokyky. Tämän jälkeen voidaan määritellä sijoitustoiminnan tavoitteet ja periaatteet, sisältäen muun muassa tuottotavoitteet, varainhoidon muodon sekä sallitut omaisuusluokat ja sijoitusinstrumentit.
Riskienhallinta on olennainen osa sijoitussuunnitelmaa. On tärkeää tarkentaa periaatteet esimerkiksi hajauttamiselle ja likviditeetin turvaamiselle. Suunnitelmaan voidaan asettaa tarpeitten mukaan tarkkojakin omaisuusluokkakohtaisia tai maantieteellisiä rajoituksia, kuten esimerkiksi sallittu prosenttiosuus salkusta huonomman luottoluokitustason lainoille tai kehittyvien markkinoiden osakesijoituksille.
Yksi sijoitustoiminnan tuottoa eniten ohjaavista tekijöistä on perusallokaatio, eli korkojen, osakkeiden ja vaihtoehtoisten sijoitusten suhde sijoitussalkussa. Suurempi osakepaino tyypillisesti nostaa salkun tuotto-odotetta, mutta toisaalta kasvattaa myös sen volatiliteettia, eli vaihtelua keskiarvon ympärillä. Tärkeintä on, että perusallokaatio on linjassa omien sijoitustoiminnan tavoitteiden kanssa. Allokaatiolle voidaan asettaa myös liukumavälit, jolloin varainhoitaja voi käyttää omaa näkemystään ja poiketa ajoittain tietyn omaisuuslajin tavoitepainosta. Tätä kutsutaan taktiseksi allokaatioksi.
Lisäksi on hyvä asettaa periaatteet sijoitustoiminnan seurannalle ja raportoinnille. Tämä mahdollistaa sijoitusvarallisuuden kehityksen seuraamisen, varainhoitajille asetettujen tavoitteiden saavuttamisen ja tarvittaessa suunnitelman muuttamisen. Raportoinnissa tulee määritellä muun muassa varainhoitajien raportointitiheys, sijoitussuunnitelman päivitystiheys, käytettävät vertailuindeksit ja ulkopuolisten asiantuntijoiden käyttämisen periaatteet. SFR Advisors tarjoaa myös sijoitusten ja varainhoitajien seurantapalvelua niille, jotka kokevat useiden varainhoitajien vertailun haastavaksi tai haluavat selkeämmän kuvan sijoituskokonaisuudesta. Lisätietoja palvelusta löydät täältä!
Kestävä sijoittaminen osaksi sijoitussuunnitelmaa
Nykyään kestävä sijoittaminen on myös yksi olennainen osa sijoitussuunnitelmaa. Sijoitussuunnitelmaan voidaan esimerkiksi asettaa vaatimuksia varainhoitajille, kuten sitoutuminen YK:n PRI:n periaatteisiin tai Pariisin ilmastosopimuksen tavoitteisiin, minkä lisäksi tiettyjä sijoituskohteita voidaan kokonaan rajata pois sijoitusavaruudesta. Rajausten kanssa kannattaa kuitenkin olla tarkka, sillä esimerkiksi tupakan sulkeminen kokonaan pois sijoitussalkusta voisi johtaa myös tupakkatuotteita myyvien päivittäistavarakauppojen poissulkemiseen. Tavallista onkin asettaa joku prosentuaalinen raja, kuinka paljon yrityksen liikevaihdosta saa tulla tietystä kyseenalaisesta toimialasta.
Mitä erityispiirteitä institutionaalisen sijoittajan sijoitussuunnitelmassa voi olla?
Institutionaalinen sijoittaja ei sijoita omia, vaan muiden varoja, minkä vuoksi sijoitustoiminnassa on mukana laajempi vastuiden kirjo. Instituutiolla on omat sidosryhmänsä, jotka voivat asettaa tavoitteita ja rajoitteita sijoitustoiminnalle koskien esimerkiksi raportointia. On tärkeää tunnistaa eri roolit ja niiden merkitys sijoitustoiminnan suunnittelussa ja toteutuksessa.
Instituutiosijoittajan tapauksessa sijoitusomaisuus on usein määrältään merkittävä, minkä vuoksi myös sijoitusavaruus voi olla laajempi. Erityisesti vaihtoehtoisten sijoitusten kohdalla suuremmalle sijoittajalle on tarjolla paljon enemmän vaihtoehtoja kuin piensijoittajalle. Onkin siis erittäin tärkeää kirjata sijoitussuunnitelmaan tarkasti tavoitteet ja rajoitukset myös vaihtoehtoisille sijoituskohteille, kuten esimerkiksi vähemmän likvidien pääomasijoitusten, kiinteistöjen tai erikoissijoitusrahastojen osuudesta.
Kun kyseessä on suuri sijoitusomaisuus, hajauttamisen merkitys ja mahdollisuudet kasvavat. Perinteisen omaisuusluokkakohtaisen ja maantieteellisen hajautuksen lisäksi myös varainhoitajakohtainen hajautus on tärkeää. Jos käytössä on esimerkiksi kolme varainhoitajaa, jotka sijoittavat hyvinkin samankaltaisella tavalla, ei sijoittaja välttämättä saa usean eri varainhoitajien käyttämisestä suurta hyötyä toimintaansa. Olisikin hyvä löytää kumppaniksi varainhoitajia, joiden sijoitustyylit eroavat toisistaan.
Varainhoito myös kehittyy ja tehostuu koko ajan, minkä vuoksi varainhoitajien säännöllinen kilpailutus on tärkeää kustannusten ja tuottojen näkökulmasta, ja siitäkin voidaan tehdä kirjaus jo sijoitussuunnitelmaan. On yleistä, että varainhoitajat kilpailutetaan esimerkiksi 3–5 vuoden välein, mutta kilpailutustarve voi herätä myös esimerkiksi markkinatilanteen muutoksen vuoksi. Jos kaipaat apua varainhoitajien kilpailutuksessa, SFR Advisors tarjoaa siihen apua vuosien kokemuksella. Voit lukea palvelustamme lisää täältä!
Miksi siis päivittää sijoitussuunnitelma?
- Jos sijoitustoiminnan tavoitteisiin on tullut muutoksia
- Jos sijoitettavan varallisuuden määrä on muuttunut
- Jos sijoitussuunnitelmaa ei ole päivitetty pitkään aikaan
- Jos markkinoilla on tapahtunut isoja muutoksia
Tarvitsetko apua sijoitussuunnitelman päivittämisessä?
Sijoitussuunnitelman päivittämisessä voi myös käyttää apuna ulkopuolista konsulttia. Me SFR Advisorsilla olemme kokeneita asiantuntijoita suomalaisen institutionaalisen sijoittamisen kentässä ja olemme läpivalaisseet lukuisten asiakkaidemme sijoitussuunnitelmia. Jos kaipaatte varainhoitajista riippumattoman toimijan tukea sijoitussuunnitelmanne päivittämisessä, olkaa rohkeasti meihin yhteydessä! Voit lukea palvelustamme lisää täältä!