2000-luvun alkupuolelta lähtien Joensuun kaupungilla on ollut merkittävä sijoitusomaisuus, jonka pääoma on muodostunut energiayhtiön osakkeiden myynnistä. Varallisuuden hallintaa varten Joensuun kaupunki perusti elinkeino- ja tulevaisuusrahastot, joiden yhteensä runsaan 100 miljoonan euron sijoitusvarallisuutta on hallinnoinut aina kolme varainhoitajaa kerrallaan. Vuosien aikana salkkujen kehitystä on seurattu ja tarvittaessa osa sijoitusomaisuuden varainhoidosta on kilpailutettu.
Vuonna 2021 Joensuun kaupunki halusi kilpailuttaa yhden varainhoitajan sijoitussalkun, mahdollisimman hyvän taloudellisen tuoton saavuttamiseksi. Kilpailutus toteutettiin julkisen hankintalain alaisena ja kilpailutettava varallisuus oli noin 35 miljoonaa euroa. Tähän kilpailutusprosessiin Joensuun kaupunki valitsi kumppanikseen SFR Advisorsin. Kysyimme Joensuun kaupungin talousjohtajalta Satu Huikurilta, miten yhteistyömme sujui.
Koska kyseessä oleva kilpailutettava sijoitusomaisuus oli merkittävä, halusi Joensuun kaupunki varmistaa mahdollisimman hyvän asiantuntemuksen kilpailutusprosessissa. Ennen varsinaisen varainhoidon kilpailutuksen alkua Joensuun kaupunki suoritti pienimuotoisen varainhoidon kilpailuttajien kilpailutuksen. He selvittivät Suomessa toimivia varainhoidon kilpailutuksen osaajia, ja pyysivät heiltä tarjoukset. Jo kartoituksen alkuvaiheessa SFR Advisors tuli esiin myönteisessä mielessä. Varsinainen kilpailuttajan valinta tehtiin vertailemalla niin hintaan, kuin myös laatuunkin liittyviä kriteerejä, joiden pohjalta SFR Advisors valikoitui kumppaniksi.
Koko prosessin tavoitteena oli saada varainhoidon kilpailutus suoritettua asianmukaisesti ja kaupungin sijoituspolitiikan tavoitteet huomioiden ja löytää kaupungille varainhoitaja, joka täyttäisi sijoitustoiminnan tavoitteet. Sadun mukaan tärkeää oli käyttää ulkopuolista asiantuntemusta ja näin saavuttaa mahdollisimman hyvä lopputulos. Nämä tavoitteet saavutettiinkin Sadun mukaan onnistuneesti.
Ennen kilpailutuksen käynnistämistä Joensuun kaupunki halusi tehdä pieniä muutoksia sijoituspolitiikkaansa. SFR Advisors oli mukana keskusteluissa näihin muutoksiin liittyen ja tukena sijoituspolitiikan päivityksen yhteydessä. Sijoituspolitiikka saatiinkin onnistuneesti päivitettyä ja nämä päivitykset saatiin huomioitua varainhoidon kilpailutuksen kriteereissä.
Yhtenä tavoitteena oli myös saada suoritettu varainhoitajan vaihdos ennen kesälomien alkua. Tämä aikataulutus onnistui hyvin, ja sopimukset uuden varainhoitajan kanssa saatiin sovittua suunnitelmien mukaan.
Kilpailutusprosessin aikana kommunikaatio hoidettiin käytännössä kokonaan etäkanavia hyödyntäen. Tämä toimi hyvin ja mahdollisti joustavan yhteydenpidon, kun kokouksia varten ei tarvinnut matkustaa fyysisesti paikan päälle. SFR Advisors oli myös mukana Joensuun kaupungin toimielinten kokouksissa etäyhteyksien avulla. Näissä kokouksissa SFR Advisors esimerkiksi esitteli tarjouspyyntöä, päivitti kilpailutuksen tilannetta ja esitti kilpailutuksen tulokset.
Sadun mukaan kilpailutuksessa ei ilmennyt haasteita sisällön puolesta, mutta hankinnan Hilmaan julkaisussa oli pieniä teknisiä ongelmia. Nämä haasteet kuitenkin onnistuttiin ylittämään ja kilpailutus onnistui Hilmassa onnistuneesti.
Joensuun kaupunki sai useita hyviä tarjouksia varainhoidosta, mikä oli oletettavaa, koska kilpailutettava sijoitussalkku oli suuri. Kilpailutuksen seurauksena he valitsivat yhden uuden varainhoitajan vanhan tilalle, edelleen säilyttäen kaksi muuta varainhoitajaa. Yhteistyö uuden varainhoitajan kanssa on lähtenyt käyntiin hyvin, eikä siinä ole ollut ongelmia.
Satu kertoo, että yhteistyö SFR Advisorsin kanssa oli hyvin avointa ja mutkatonta, mitä Joensuun kaupunki olikin toivonut. Prosessin aikana pystyttiin keskustelemaan laajasti ja löytämään parhaat ratkaisut juuri Joensuun kaupungin tarpeisiin. Kaikki kilpailutuksen toiveet ja tavoitteet saatiin siis täytettyä. Sadun mukaan yhteistyö oli selkeää, sillä SFR Advisorsin puolelta oli vastuullisena yksi henkilö, kenen kanssa hoidettiin yhteydenpitoa.
Satu korostaa, että jokaisen tulisi käyttää omia tarpeitaan lähtökohtana varallisuuden hoidon kilpailuttamisen aloittamiselle. On hyvä arvioida omaa käytössä olevaa aikaa, resursseja, sekä taitoja. Kilpailutus on haastava prosessi ja erityisesti käytettävän vertailukriteeristön painottaminen voi olla vaikeaa. Satu kokeekin, että ulkopuolisen asiantuntemuksen käyttäminen oli hyödyllistä varsinkin laatukriteerien arvioinnissa ja pisteytyksessä. Kun kilpailutuksessa on mukana asiantunteva osaaja, niin kaikki kilpailutuksen sabluunat ja prosessit ovat jo valmiina.
Meiltä löytyy kokemusta erilaisten varainhoidon kilpailutusten toteuttamisesta useiden vuosien ajalta ja hallitsemme niin julkisen hankintalain alaiset kilpailutukset, kuin myös kilpailutukset ilman julkisen hankintalain rajoitteita. Tutustu varainhoidon kilpailutuksen palveluumme täällä!